NCERT Full Form

What Is The Full Form Of NCERT ?

What Is The Full Form Of NCERT ?

Hello Students, through today’s article, we will give you complete information about NCERT Details. Like- What is NCERT Full Form in Hindi. What is the function of NCERT, what is NCERT? What does NCERT mean in Hindi? Please read this article carefully for all types of information related to AD.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our NCERT Full Form is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam. 

What Is The Full Form Of NCERT ?

NCERT ka full form in English – National Council of Educational Research and Training. And NCERT in Hindi means “National Council of Educational Research and Training”. NCERT is an autonomous institution created by the Government of India. Which was named NCERT.

NCERT Works

It is the Autonomous Organization of the Government of India, established for the purpose of advising the Central Govt and State’s Govt on matters related to the school’s education. This institute works on all policies related to school education in India. Its primary function is to advise the Ministry of Education and Social Welfare, especially in relation to school education and help in policymaking.

What is the purpose of NCERT?

The main objective of the NCERT has been established with the objective of advising Central Govt and State’s Govt on matters related to education. Some of the major objectives of NCERT are as follows-

  1. Improving teachers’ education
  2. Improve students’ thoughts
  3. Early childhood education
  4. Vocational education
  5. Girl child education
  6. Competitive price education
  7. To implement the National Curriculum Framework
  8. Universalize primary education

Establishment of NCERT

The “National Council of Educational Research and Training” or NCERT- National Council of Educational Research and Training was established by the Ministry of Education on 27 July 1961. But on 1 September 1961, it formally started its work. The main objective of establishing it is to work and help the Ministry of Education and Social Welfare, especially on all policies related to school education. Earlier, seven different national educational institutions were functioning in the country.On 1 September 1961, all these seven educational institutions were merged to form a single institution. Which was named NCERT? These seven institutions were –

  1. Central Institute of Education.
  2. Central Bureau of Text Book Research.
  3. Central Bureau of Educational and Vocational Guidance.
  4.  Directorate of Extension Programs for Secondary Education.
  5. National Institute of Education.
  6. National Center for Basic Education.
  7. National Institute of Audio-Visual Education.

How did our students feel about this NCERT Full-Form? When was NCERT established? You must tell us. And any topic related and you need information, you can comment us about it.

NCERT Full Form Related Posts

  1. General Knowledge mcq 
  2.  Geography 
  3. Most Important 250 भूगोल प्रश्नोतरी
  4. List of Lakes in India PDF
  5. Indian Geography Notes in hindi
  6. Asia Geography (एशिया हस्तलिखित नोटस)In Hindi Free Pdf Download
  7. World Geography (विश्व का भूगोल) Complete Notes- पीडीएफ डाउनलोड करें
  8. Geography Questions and Answers for Competitive Exams
  9. Important One Liner (रेलवे) 
  10.  GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक 
  11.  GK One Liner Question

Question Answer

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

  • (A) नामिम गंगे
  • (B) इनोवेशन यान
  • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
  • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
  • Answer: D

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

Author: NCERTADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments